Місцеві назви - гриб справжній, дубрівник. Російські назви - белый гриб, боровик. З родини болетових - Boletaceae.
Шапка 3-15 (25) см у діаметрі, сірувато-рудувато- або червонувато-коричнювата чи кольору горіха, тонкозморшкувата. Пори світло-сіруваті, згодом жовтувате- або зеленувато-оливкуваті, оливкувато-коричнюваті. Спори видовжено-веретеноподібні, жовтувато-оливкуваті, 15-18 X 4-5/7 мкм. Ніжка 4-15(20) X 2-5(6) см, брудно-біла, сірувата, коричнювата, тонкозморшкувата, у верхній частині з тонкою білою сіткою. М'якуш щільний, білий, при розрізуванні не змінюється, з приємним запахом і смаком.
Зустрічається по всій Україні: росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною, ялиною) лісах; у червні - жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Містить алкалоїд герцинін (властивий також столовим бурякам). Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі.
На білий гриб схожий неїстівний гриб гірчак, який відрізняється тим, що спори у нього рожеві, сітка на ніжці чорна, м'якуш дуже гіркий.
Комментариев нет:
Отправить комментарий