четверг, 19 мая 2011 г.

Білий гриб

Місцеві назви - гриб справжній, дубрівник. Російські на­зви - белый гриб, боровик. З родини болетових - Boletaceae.
Шапка 3-15 (25) см у діаметрі, сірувато-рудувато- або чер­вонувато-коричнювата чи кольору горіха, тонкозморшкувата. Пори світло-сіруваті, згодом жовтувате- або зеленувато-оливкуваті, оливкувато-коричнюваті. Спори видовжено-веретеноподібні, жовтувато-оливкуваті, 15-18 X 4-5/7 мкм. Ніжка 4-15(20) X 2-5(6) см, брудно-біла, сірувата, коричнювата, тон­козморшкувата, у верхній частині з тонкою білою сіткою. М'якуш щільний, білий, при розрізуванні не змінюється, з при­ємним запахом і смаком.
Зустрічається по всій Україні: росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною, яли­ною) лісах; у червні - жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, ма­ринують. Містить алкалоїд герцинін (властивий також столо­вим бурякам). Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі.
На білий гриб схожий неїстівний гриб гірчак, який відріз­няється тим, що спори у нього рожеві, сітка на ніжці чорна, м'якуш дуже гіркий.

Комментариев нет:

Отправить комментарий